Wat is Koolmonoxide (Kolendamp) ?

Koolmonoxide = DodelijkJe leest het de laatste tijd steeds vaker in de krant: mensen die zijn overleden aan koolstofmonoxide-vergiftiging. Wat is dat nu precies ?

Een kachel of een geiser moet bepaalde stoffen verbranden om voor warmte te zorgen. Die stoffen zijn meestal aardgas, hout of kolen. Als dat verbranden niet volledig gebeurd, doordat bijvoorbeeld de geiser vies is en er dus niet genoeg zuurstof bij de verbranding aanwezig is door onvoldoende ventilatie, ontstaat er koolstofmonoxide (CO).

Het grote gevaar van CO is dat je het niet kan ruiken en ook niet kan zien. Het zorgt er wel voor dat je in eerste instantie bewusteloos raakt. Als je dan niet snel genoeg geholpen wordt, kan je eraan dood gaan. Hieronder tref je een paar tips aan om ervoor te zorgen dat het jou niet kan overkomen en op welke plekken je vooral moet letten.

(Bad)geiser: hoe kan je aan de (bad)geiser zien dat er CO gevormd wordt ?

Als de vlam in de geiser groter dan normaal en oranje van kleur is.  
Als de vrijkomende waterdamp, die niet via de afvoer verdwijnt, de ramen beslaat. 
Hoe los je het probleem op? Laat elk jaar de geiser door een erkend installateur controleren en als het nodig is schoonmaken. De belangrijkste zaken aan een geiser die goed in orde moeten zijn: de vlam moet blauw zijn (dan weet je zeker dat er volledige verbranding is), het afvoerkanaal moet goed schoon zijn en er moet voldoende zuurstof voor de verbranding aangevoerd kunnen worden. Die zuurstof is aanwezig in de lucht. Vandaar ook dat ventilatie zo belangrijk is.

Centrale verwarmingsinstallaties/gaskachels: hiervoor geldt hetzelfde als bij de (bad)geiser. Let er dus goed op dat elk jaar een installateur komt om te controleren of het allemaal schoon is en goed werkt.

Bij zowel de (bad)geiser als de verwarmingsinstallaties schuilt er een groot gevaar in het dichtstoppen van luchttoevoer. Veel huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd waardoor er nauwelijks zuurstof van buiten naar binnen kan. Om toch aan zuurstof te kunnen komen hebben geisers en verwarmingstoestellen daar een aparte toevoer voor. Let er op dat die toevoer nooit verstopt raakt.

Schoorsteen: Een schoorsteen kan heel snel verstopt raken door verschillende dingen. Denk maar eens aan een vogel die graag zijn nest in een schoorsteen bouwt. Maar ook zonder dat nest kan een schoorsteen verstopt raken. Als je regelmatig gebruik maakt van de schoorsteen, dan kan die op een gegeven moment dichtslibben. Als de schoorsteen verstopt zit, dan komen de verbrandingsgassen, die normaal gesproken keurig naar buiten gaan, gewoon je huiskamer binnen.

Wat te doen? De schoorsteen moet zeker 1x per jaar geveegd worden. Door een erkende schoorsteenveger. Maar waar vind je die? In de Gouden Gids natuurlijk.
 

Waarom ATHO ?
  • Vakkennis
  • Snelle levering
  • Lage prijzen
  • Goede service
Aanbiedingen
Honeywell Home XS100 optische rookmelder
€ 0,00 nu voor
€ 36,30 incl. BTW
Comfort Vorstvrije gevelkraan met KIWA keerklep
€ 158,66 nu voor
€ 59,50 incl. BTW
U bespaart 62.5%
Pompschakelaar Magnum Eco 230V 92512
€ 123,42 nu voor
€ 43,20 incl. BTW
U bespaart 65%
Honeywell Home XS100 optische rookmelder (set 5x)
€ 0,00 nu voor
€ 181,50 incl. BTW

Meest verkocht
Reclame
Giro 555